Om mineroljor

Här berättar WISE Organic Organic Beautys grundare Gunilla Brunell om vad miniraloljor är och hur hon ser på användandet av mineraloljor.

Mineraloljor förekommer fortfarande i  95 % av all traditionell kosmetik- och hudvård Vågar man använda produkter med mineralolja i, eller är det farligt? Ja, vem vet? Läs nedan och se vad vi kommit fram till.

Arbetarskyddsstyrelsen har sedan 1979 arbetat med att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”. Kan man då dra slutsatsen att det är onyttigt att ha på huden?

Miniraloja


Utvinns ur råolja
Råolja bildas under miljoner år i en nedbrytningsprocess av dött växtmaterial långt ner i jorden. Namnet till trots innehåller den varken mineraler eller vitaminer. Mineraloljan utvinns sedan ur råoljan, bara det är ju mindre tilltalande, när de flesta vet vilken miljöbelastning och miljöförstöring som medföljer när man utvinner oljan ur Moder jords innandöme.

Sen ska den fraktas över haven, genomgå olika förädlingsstadier i krackningsanläggningar och slutligen renas, inte direkt klimatsmart. Detta för att göra den ofarlig för oss människor att använda i vår hudvård. Är inte detta en omväg, så säg...

Blockerar huden
Mineraloljan blockerar mellan 40 och 60 % av hudens porer, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det lömska med mineralolja är att det känns bra för stunden. Förutom det jag redan nämnt, så är mineraloljor inte idealiska bärarsubstanser i hudvård. De har inte någon aktivt vårdande effekt, utan kan istället täppa till talgkanalerna och ge upphov till akne, speciellt hos personer med fet och oren hud. Mineraloljor hindrar även aktiva ingredienser från att penetrera ned i huden.

oilrig

Billig men död!

Hos oss är det absolut förbjudet att använda mineralolja PUNKT

Den innehåller dessutom inte någon näring. It´s dead! Mineralolja är enligt mig bara genialiskt för tillverkaren, eftersom den är både lukt- och färgfri. Inköpskostnaden är låg och den härsknar i princip aldrig, men hur fräscht är det om man tänker efter? Jag blir väldigt misstänksam när exempelvis äpplen ligger i månader i fruktskålen hemma utan att ruttna (?) Nej, jag föredrar färskvara!

Underskrift Gunilla Brunell

Gunilla Brunell 

VD WISE Naturkosmetik