Let's get WISE – klimatsmart och hållbar hudvård från WISE Organic Beauty

Vårt mål är att fullständigt ingå i kretsloppet, utan att lämna några spår efter oss.                                                                        

Ekologiska råvaror, hållbar produktion och miljövänliga förpackningar har varit en självklarhet för oss från start 1998 och den övertygelsen har bara vuxit sig starkare med åren. Idag är det viktigare än någonsin.      

Vårt miljö- och hållbarhetsarbete började med vårt pionjärskap inom ekologisk hudvård för mer än 20 år sedan och produkterna har utvecklats i nära samarbete med Axelsons ekologiska hudterapeutskola. Det är en garanti för att WISE unika produkter fungerar och ett bevis på att det är fullt möjligt att få fram djupverkande och resultatinriktad hudvård med enbart naturliga växtbaserade ingredienser – dvs råvaror som inte skadar människor, djur eller natur!    

Vi gillar hygien och ogillar slöseri!

Därför har vi våra krämer i en vakuumförpackning av återvunnen plast s.k. airlessflaska. Den släpper varken in luft eller mikroorganismer, däremot kan du dosera med flaskans pump exakt den mängd du vill använda. Vi gillar inte slöseri och som kund blir man supernöjd även med förpackningen, eftersom man pumpar upp hela bottenplattan och pressar ut varje litet uns av innehållet. Dessutom blir våra krämflaskor till vattenånga vid förbränning och kan läggas i soppåsen för brännbart.

Våra ”glasflaskor” är inte glas utan återvunnen klarplast som ser ut som glas, känns lika exklusivt men som har mindre miljöpåverkan för de väger betydligt mindre och det gynnar transporter mer än man kan ana, när vi skickar våra produkter till återförsäljare och kunder.

Alla våra trycksaker består av miljövänligt papper och miljövänliga tryckfärger.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Allt tillverkas i Sverige vilket minskar transportsträckorna avsevärt. Allt vårt packmaterial är av återvunnet material och våra egna pappersförpackningar av närproducerad nyfiber från svensk skog. Vi är anslutna till FTI - Förpacknings & Tidningsinsamlingen och uppfyller vårt producentansvar genom insamling och återvinning och tar även ett administrativt ansvar genom information till myndigheter. 

 

Ekocertifierade

Samtliga råvaror i produkterna är certifierade liksom etiketter, färger och packmaterial. Själva tillverkningen av våra produkter sker utanför Stockholm i en ekofabrik med godkänd tillverkningssed och vi har under 2019 haft en godkänd inspektion även av Läkemedelsverket

 

Hållbart när det kommer till transporter och packlådor…..

 

Lite av en utmaning eftersom vi är beroende av andra aktörer för att skicka våra produkter till återförsäljare och kunder. I vår pack har vi en uttalad policy att till exempel inte packa en massa luft, kartongen ska anpassas i storlek efter det som ska skickas. Vi packar så lätt som möjligt och använder hållbara stötdämpare som pappers- och majspackchips och undviker därmed plast. Vi tejpar våra paket med miljöpacktejp och återanvänder alla kartonger, packpapper och majschips flera gånger och naturligtvis tillverkas de av returpapper. Våra frakter och transporter är genomtänkta och vi ingår i unifaun – en organsiation för småföretagare för att få mer inflytande och bättre villkor.

 

När det kommer till externa möten……..

 

Vi har många nödvändiga leverantörs-, distributörs, och kundmöten och där går det att spara in väldigt mycket på miljön. Wise personalteam har istället för att resa, beslutat att hålla sina möten via skype och facetime. Det funkar utmärkt 99% av tiden. På så sätt spar vi både energi och utsläpp. När vi måste resa tar vi tåget och på hemmaplan inom Stockholm - tunnelbanan eller cykeln.

 

WISE & CSR – socialt ansvar och hållbara relationer

Goda arbetsvillkor, en trygg arbetsmiljö med högt i tak, uttalat jämlikhetsfokus, arbetsrätt och mänskliga rättigheter ligger i WISE DNA.  För oss är det en självklarhet att jobba med CSR både inom vår egen organisation och när vi samarbetar med andra. En del av WISE-teamet kommer från Hand in Hand där dessa frågor var under många år var med bland annat kvinnliga entreprenörer och mikrolån i Indien, Afrika och Afganistan. Länder där man aktivt också jobbar med att utrota fattigdom.

WISE bidrar till FNs Globala Hållbarhetsmål

Genom att fokusera på Mål 12, hållbar konsumtion och produktion, bidrar WISE Organic Skin Lab till en mer hållbar värld. Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi allihop minskar vårt ekologiska fotavtryck. Detta jobbar vi för varje dag och vi ser det som vår uppgift att inte späda på onödig konsumtion med skapade behov och mängder av produkter. Vi vill vända på begreppet och i stället lära ut hur man använder samma produkt på flera olika sätt.

WISE bidrar också till Mål 15, hållbara ekosystem och biologisk mångfald som är grunden för vårt liv på jorden. Vi är en del av jordens ekosystem och spelar alla en viktig roll för att bevara livsmiljöer som säkerställer överlevnad av växt- och djurarter. WISE tror därför inte på syntetiska ingredienser för att de framställs kemiskt, lagras i kroppen, är svårare att bryta ner för reningsverken och ökar på gifthalterna i naturen. Mineraloljor går bort av samma skäl, de är inte hållbart framställda och kommer inte från förnyelsebara källor. I stället använder vi vitamin- och fettsyrerika oljor och vaxer uteslutande från växtriket. Våra verksamma ingredienser kommer från eteriska oljor i bioaktiva medicinalväxter och örter och de är även fantastiska små parfymörer som doftsätter våra produkter.  

 

 

WISE ORGANIC BEAUTY – framtidens skönhet är grön!

 

 

 

Mineraloljor inte tillåtna
Mineraloljor har sitt ursprung i råolja och för att bli ofarliga för oss människor genomgår den ett antal processer som starkt bidrar till koldioxidutsläppen och miljöförstöringen.

Mineraloljor innehåller ingen näring och är inte tillåtna i WISE produkter. Läs mer om vad vi skriver om mineraloljor här».