Solskyddskrämer ger dig falsk trygghet!

Visst är det underbart att njuta av solens värmande strålar och få den eftertraktade gyllenbruna färgen. För att inte bränna dig, smörjer du kanske in dig med solskydd. Tillverkarna av solskyddskrämer tjänar miljarder, men det saknas bevis för att solkrämerna verkligen skyddar mot solens skadliga strålar och hudcancer.

Genom att smörja in oss med solskyddskräm så kringgår vi hudens naturliga reaktion med röd och svidande hud som varnar oss när vi vistats för länge i solen. Vi utsätter oss för en stor dos UVA-strålning som förutom att ge den eftertraktade gyllene färgen också skadar hudens celler.

Tjej som solar på stranden 

Enligt Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg fungerar solskyddskrämerna ungefär som att släcka en eld genom att hälla på bensin.  ”Vi solar och solar och solar, sedan, när vi får dåligt samvete, använder vi solskydd för att ta bort effekten.”

Om inte solskyddskrämerna hade funnits så hade vi istället låtit vårt sunda förnuft avgöra hur länge vi stannar i solen. När huden succesivt exponeras för solljus, utan att störas av solskyddskrämer så bygger den upp ett naturligt försvar. Huden blir tjockare och solens skadliga strålar hindras från att tränga ner i hudens levande celler. - Hudförtjockningen i sig kan ge solskyddsfaktor 10, säger Olle Larkö.

Parasoll, kläder och solhatt ger det bästa skyddet. ”Det finns en viktig skillnad mellan kläder och solskyddskrämer och det är att kläder skyddar mot hudcancer.” Ingen har kunnat visa att solskyddande krämer förebygger hudcancer enligt Olle Larkö.

Solhatt och parasoll

Studier där forskare i efterhand har utvärderat effekten av solskydd tyder på att krämerna inte hjälper – tvärtom visar en Svensk studie från 2000 att risken för malignt melanom istället fördubblades vid användning av solskyddskrämer.

FDA som är den Amerikanska motsvarigheten till läkemedelsverket har beslutat att SPF inte längre ska stå för sun protecting factor utan istället betyda sunburn protection factor. En förändringar som förhoppningsvis kommer leda till en minskad övertro på solkrämernas cancerskyddande effekt. Inte heller EU:s rekommendationer för tillåtna hälsopåståenden anger att solskyddskrämer kan skydda mot malignt melanom.

Underbara solen

Solens strålar är verkligen inte bara av ondo, tvårtom bidrar de till att bilda det viktiga D-vitaminet i vår kropp. Brist på D-vitamin är i dag så vanlig att det anses som ett folkhälsoproblem. D-vitamin är viktigt för att bibehålla ett starkt skelett och det finns starka belägg för att det också minskar risken för tjocktarms-, bröst- och prostatacancer, multipel skleros, diabetes samt depression med mera.  Med andra ord - ut i solen och njut!

Solskyddskrämerna gör att vi slipper bränna oss, men vill vi vara säkra på att skydda oss mot hudcancer är det fortfarande lagom med sol som gäller och att succesivt vänja huden. Vill du vara säker på att skydda dig mot hudcancer så är fortfarande bästa solskyddet keps, kläder eller varför inte gräva fram mormors gamla solparasoll ur gömmorna.